Plastic zakken

Plastic zakken zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Cellofaan zakjes of rechte zakken zijn daar een onderdeel van. Vlakke zakken en zijvouwzakken zijn er in vele soorten en maten en er zijn ook hersluitbare zakjes met een flap en tape bijvoorbeeld. Zo bestaan er zakken voor foto's, zakjes voor wenskaarten, hoezen voor LP's en CD's, maar ook vleeswaren- of broodzakjes. Ook puntzakken voor snoep bijvoorbeeld zijn een plastic zak.

Een plastic zak wordt gemaakt van een rol folie, zodat de bodem gevouwen is en de zijlassen maken de zak dan compleet. Desgewenst kunnen de plastic zakken voorzien worden van een klep met tape, of de tape kan ook op de zak gemaakt worden, zodat de kleefstrip niet aan het product kleeft wanneer het product er uit gehaald en opnieuw in gedaan wordt.

Deze onbedrukte zakjes zijn verkrijgbaar bij diverse groothandels en webshops, maar bedrukte zakken met een bedrijfslogo, slogan of een fotoprint van het product worden gemaakt door fabrieken. Zo worden er heel veel mooie zakjes gemaakt en bestaan er zakjes voor zemen, zakken voor kleding, zakjes voor pennen etc.

Plastic zakken of cellofaan zakjes, zoals zijvouwzakken of hersluitbare vlakke zakken worden over het algemeen niet meer in Nederland gemaakt, maar in lage(re) lonenlanden als China, Vietnam, voormalige Oostbloklanden, maar toch ook nog in Duitsland en er zijn zelfs nog wat kleinschalige fabriekjes in Nederland.

Een belangrijk onderdeel van plastic zakken is de folie. Zoals u al in het andere hoofdstuk heeft kunnen lezen zijn er verschillende soorten folie voor plastic zakken, zoals zijvouwzakken, vlakke zakken of hersluitbare zakken. Deze folie wordt ingekocht door de meeste fabrieken bij een fabrikant van folie of zij blazen de folie zelf. Na ontvangst van de grote moederrollen, worden de rollen op maat gesneden.

Als de plastic zakken aan de hand van de wensen van de uiteindelijke eindgebruiker bedrukt moeten worden, dan moeten er eerst zogenaamde clichés gemaakt worden. Er zijn diverse druktechnieken maar flexo-druk en rotogravure druk zijn de meest gebruikte methodes voor het drukken van bedrukte zakken. Na het drukken van de folie wordt deze getransporteerd naar de productiehal waar de machines staan voor het maken van de vlakke zakken. Zoals u op de andere pagina kunt zien worden er vele vormen van zakken geproduceerd. Wij noemen er enkele maar er zijn er nog veel meer. De tapestrip voor de hersluitbare zakjes wordt in de meeste gevallen direct op de zakkenmachine verwerkt op de zak.

Er zijn diverse machines verkrijgbaar voor het maken van plastic zakken. Van relatief simpele waar nog veel handenarbeid bij komt kijken tot heel erg high tech machines die bij wijze van spreken "met het licht uit" kunnen produceren, m.a.w. daar komen geen of bijna geen mensenhanden meer aan te pas.

Nadat de order gereed is wordt deze per container verstuurd naar de eindgebruiker. Afhankelijk van de locatie van de fabriek kan dit tot wel 5 weken duren voordat de order op de plaats van bestemming is.

Plastic zakken of plastic zakjes worden geproduceerd uit de linkbare producten uit PP, OPP, CPP, LDPE en HDPE. Wanneer u op de link van het folie type klikt ziet u een algemene uitleg van de folie zoals vermeld op Wikipedia.

Folie Types

Voorbeelden van Toepassingen

Symbool

Hoge Druk

Polyethyleen

Plantenhoezen, Fleuribags en draagtassen

HDPE

Lage Druk

Polyethyleen

Draagtassen, geschenktassen, vuilniszakken, gripzakken, vlakke zakken, zijvouwzakken, boterhamzakjes, broodzakken, beugelzakken, verzendenveloppen, diepvrieszakken en verpakkingsfolies.

LDPE

Cast Polypropyleen

(CPP)

Transportverpakking zoals planten- en bloemenhoezen, magazine verpakking, vleeswarenverpakking, puntzakken, bodemvouwzakken, vacuum zakken, zakken met klep en tape, boterkuipjes, magnetronbestendige maaltijdbakjes, ook gebruikt als vezelmateriaal voor vloer- en wandbedekking alsmede autostoffering.

PP

Oriented Polypropyleen

(OPP or BOPP)

Displayverpakking voor de bloemen- en plantenindustrie, kristalheldere verpakking voor wenskaarten, vleeswarenverpakkingen, blokbodemzakken, headerbags, zakken met klep en tape, cd hoezen, dvd hoezen, lp hoezen, cellofaan zakjes en sigarettenverpakking.

PP